فناوری های مخابراتی به دوره جدید تمدن انسانی تعلق دارند. مخابرات از ریشه‌ی خبر گرفته شده است و به معنی روش‌های رساندن خبر یا پیام است. هر مخابراتی سه جز سخت افزاری اصلی دارد: فرستنده، کانال مخابراتی و گیرنده. مهم‌ترین چیزی که کل صنعت مخابرات برای آن ساخته شد، موجودیتی به نام پیام یا خبر است. پیام می‌تواند یک صدا، یک تصویر، یک مفهوم، یک عدد یا هر تغییری در محیط باشد. مهم‌ترین نشانه‌ی وجود پیام، ایجاد تغییر است، این تغییر می‌تواند در امواج رادیویی، نور، الکتریسیته، تصویر یا هر چیز دیگری باشد.

فناوری‌های مخابراتی برای شبکه‌های مخابراتی طراحی شده‌اند که در آن فرستنده، پیام را از طریق کانال مخابراتی به گیرنده ارسال می‌کند. در عصر حاضر از انتقال دهنده‌های الکترونیکی به عنوان کانال مخابراتی استفاده می‌شود و فرستنده و گیرنده شامل دو دستگاه الکتریکی مانند رادیو و آنتن، تلویزیون، یا رایانه است. کانال‌ها برای فرستادن اطلاعات در قالب سیگنال، استفاده می‌شوند و سیگنال‌ها توسط عملیات مدولاسیون شکل‌دهی و طراحی می‌شوند. مدولاسیون برای ارسال داده‌های دیجیتالی و آنالوگ از تکنیک کلیدزنی فازی، تغییر فرکانس و تغییر دامنه استفاده می‌کند.

شبکه، مجموعه‌ای از فرستنده‌ها و گیرنده‌هاست که از طریق کانال مخابراتی به هم وصل شده‌اند. بیش از صد سال است که با ظهور تکنولوژی نیمه رساناها دوران طلایی شبکه‌های الکترومغناطیسی شروع شده است. اولین بار در سال ۱۹۴۰ از رایانه‌های مرکزی برای ارسال مقاله متنی بین دانشگاه‌ها استفاده شد. اولین نقاط اتصال در شبکه ها در سال ۱۹۷۰ به وجود آمدند و در عرض ۱۰ سال تعداد گره‌های شبکه به ۲۱۳ عدد رسید. این اتصالات منجر به پدید آمدن موجودیت جدیدی به نام اینترنت شدند.

فناوری‌های مخابراتی چه هستند؟

فناوری‌های مخابراتی شامل هر چیزی در حوزه سخت افزار و نرم افزار است که به مخابرات و انتقال داده‌ها کمک کند. ساخت و نصب تجهیزات شبکه، نرم افزارهای جدید ذخیره، پردازش و انتقال داده، زیرساخت‌های امنیت، طراحی الگوریتم‌های جدید برای اتصال و انتقال بین گره‌های شبکه، پردازش‌های ابری و روش‌های هوش مصنوعی در پردازش اطلاعات، بخشی از فناوری‌های مخابراتی هستند. در ساخت و نصب تجهیزات شبکه، شرکت‌های کوچک و بزرگی در سراسر جهان مشغول به فعالیت هستند. دامنه کاری این شرکت‌ها شامل طراحی و ساخت دکل های مخابراتی و آنتن‌ها تا راه اندازی سوئیچ ها و روترهاست.

زیرساخت‌های امنیت اطلاعات جزئی از فناوری‌های مخابراتی هستند که قبل از ارائه هر سرویسی در شبکه، باید مورد توجه قرار گیرند. برآورد تهدیدها و میزان خطر، سرمایه گذاری برای پیاده سازی و اعمال سطوح امنیتی بخشی از فعالیت این فناوری است. تکنیک‌های تشخیص هویت کاربران، شیوه‌های امن انتقال داده، شیوه های رمزنگاری و معماری امن برای اطلاعات، قسمت‌های اصلی این فناوری هستند. حوزه امنیت اطلاعات یکی از جذاب‌ترین و در عین حال کارآمد ترین بخش‌های فناوری مخابراتی است.

نگهداری و پردازش پیام به عنوان اصلی‌ترین بخش یک شبکه مخابراتی و فناوری‌های مخابراتی، یکی از دغدغه‌های دنیای دیجیتال است. در این راستا انواع تجهیزات هاستینگ و ذخیره سازی داده‌ها راه اندازی شده‌اند و توسعه فناوری‌های جدید مانند سیستم‌ها و محاسبات ابری، کمک زیادی به این حوزه کرده است. پخش شدن مکان‌های ذخیره سازی اطلاعات و امکانات نگهداری و انتقال پیام، منجر به حفظ اطلاعات در شرایط غیر قابل پیش بینی شده است.

جدیدترین فناوری‌های مخابراتی کدامند؟

در حال حاضر ۱۰ حوزه برتر برای سرمایه گذاری و فعالیت در صنعت مخابرات دنیا وجود دارد که عبارتند از:

  • اینترنت اشیا: این بخش، جدیدترین حوزه از فناوری‌های مخابراتی برای فعالیت است. که تمامی روش‌های پردازش داده، انتقال بی‌سیم و امنیت داده را شامل می‌شود.
  • راه حل‌های اتصال: فناوری‌های مخابراتی در حوزه اتصالات شامل انواع ارتباطات سیمی و بی‌سیم است.
  • 5G: این فناوری نسبت به استانداردهای قبلی، سرعت بسیار بالاتر و تاخیر بسیار کمتری دارد. ایجاد بستر شبکه‌های اینترنت اشیا با تعداد زیاد، از IIoT تا خانه‌های هوشمند، 5G را به بخش مهمی از فناوری‌های مخابراتی تبدیل می‌کند.
  • هوش مصنوعی: تحول دیجیتال مستلزم استخراج اطلاعات معنادار از داده‌هایی است که توسط حسگرها و دستگاه های IoT جمع آوری شده‌اند. هوش مصنوعی می‌تواند راه حل‌های جدیدی را برای مدیریت اتصال به اینترنت ایجاد کند.
  • محتوا با وضوح بالا: رشد محتوای با وضوح بالا باعث بهبود کیفیت رسانه‌های اطلاعاتی مانند فیلم ها، تصاویر، بازی‌های مبتنی بر واقعیت مجازی، افزوده، ترکیبی (VR/AR/MR)، مبتنی بر ابر و موسیقی می‌شود.
  • امنیت سایبری: مدیریت مداوم سیستم‌ها برای مقابله با تهدیدات سایبری روز افزون است.
  • پردازش ابری: رایانش ابری یک فناوری در ارتباطات راه دور است که رشد سریعی دارد.
  • شبکه‌های نرم افزاری تعریف شده: ساخت و مدیریت فناوری شبکه مدرن تعریف شده توسط نرم افزار که به ابزارهای پیچیده‌ای نیاز دارد.
  • محاسبات لبه: با تمرکز محاسبات و ذخیره سازی داده‌ها روی منابع نزدیک، باعث کاهش تاخیر، افزایش پهنای باند، و سهولت تعمیر و نگهداری شبکه می‌شود.

الگوهای استارتاپی فناوری‌های مخابراتی در جهان

 

اینترنت اشیا:

استارتاپ اسپانیایی N3uron نرم افزار  SCADA را برای جمع آوری و نظارت بر داده‌ها در سیستم‌های ابری طراحی کرده است. ماژول‌های SCADA از پروتکل‌های انتقال داده‌ی  MQTT برای اتصال دستگاه‌های شبکه استفاده می‌کنند. استارتاپ بریتانیایی Iothic در حال خلق یک پروتکل ارتباطی برای اینترنت اشیا است تا قابلیت همکاری دستگاه‌ها و سیستم عامل‌های مختلف را با زیرساخت‌های موجود، بیشتر کند. امنیت بالا، تاخیر کم و سازگاری با نسل‌های بعدی اینترنت اشیا که در برابر رمز گشایی کوانتومی مقاوم است، از مزیت‌های این پروژه می‌باشد.

فناوری‌های مخابراتی اتصال:

استارتاپ آلمانی FiSens، حسگرهای فیبر براگ گریتینگ (FBG) را برای اندازه گیری کشش، دما و فشار، تولید می‌کند. این تکنولوژی از FBG استفاده می‌کند تا بدون شکستن فیبر نوری برای انتقال داده، اتصالات را ایجاد ‌کند. FiSens می‌تواند تا ۳۰ حسگر را در یک فیبر نوری قرار دهد. 

 Sateliotیک اپراتور مخابراتی ماهواره‌ای اسپانیایی برای اتصال جهانی اینترنت اشیا، ادغام شبکه‌های ماهواره‌ای و زمینی تحت پروتکل‌های 5G است. در این فناوری مخابرات نیازی به سفارشی سازی سخت افزار در سمت دستگاه نیست. اتصال Sateliot در بخش وسیعی از صنایع دریانوردی، کشاورزی، نفت و گاز، آب و برق کاربرد دارد.

 

اکوسیستم استارتاپ‌های ایرانی

 

پیدایش هر استارتاپی در فناوری‌های مخابراتی شامل شش مرحله است: تحقیق، امکان سنجی، توسعه، معرفی، رشد و بلوغ. تحقیق و امکان سنجی مهم‌ترین بخش یک استارتاپ هستند که اگر به درستی انجام پذیرند، موفقیت را تضمین می‌کنند. استارتاپ‌ها به خاطر ماهیت نوآورانه‌ای که دارند، از لحاظ مالی و زمانی بسیار پر هزینه هستند. امکان سنجی درست، به شروع یا توقف یک استارتاپ منجر شده و مانع سرمایه گذاری غلط می‌شود. با شناخت درست از محیط و اکوسیستم کسب و کار، می‌توان تمامی احتمالات و امکانات برای امکان سنجی درست استارتاپ را مد نظر قرار داد.

چالش بعدی برای رشد هر استارتاپی مرحله‌ی توسعه است. برای استارتاپ‌های حوزه فناوری‌های مخابراتی، که اغلب با سخت افزار و زیرساخت‌های شبکه ارتباط دارند، توسعه نیازمند سرمایه است. در این مرحله تمامی امکانات نرم افزاری و سخت افزاری به کار برده می‌شود تا استارتاپ راه اندازی شود. حتی در حوزه‌های نرم افزاری که از سخت افزار استفاده کم‌تری می‌شود، بهره گرفتن از دانش و کار متخصصین، هزینه بر است. معمولا استارتاپ‌هایی که موفق به جذب سرمایه نشده‌اند، در این مرحله متوقف می‌شوند.

معرفی حرفه‌ای یک استارتاپ در حوزه فناوری‌های مخابراتی می‌تواند جهش بزرگی به سوی موفقیت باشد. استارتاپ در یک اکوسیستم پویا قادر به حل مسائل مالی و تکنیکی خود بوده و رشد می‌کند تا به ثبات و بلوغ برسد. اکوسیستم استارتاپی ایران شامل کارآفرینان، منتورها و مشاوران‌، شتاب دهنده‌ها، دانشگاه‌ها و سازمان‌های تحقیقاتی، سازمان‌های خدماتی، موسسات خصوصی و شرکت‌های دولتی است. یک اکوسیستم مولد و پویا، از طریق رویدادها و فعالیت‌های مشترک، تعامل و ارتباط خوبی بین تمامی بخش‌های فوق ایجاد می‌کند.

 

فناوری‌های مخابراتی در اکوسیستم استارتاپی ایران

 

با بهره گیری از توانایی بخش خصوصی در توسعه کسب و کارها و تزریق فناوری و نوآوری به صنایع می‌توان از اقتصاد منبع محور عبور کرده و به اقتصاد نوآوری محور رسید. با توجه به امکانات سخت افزاری و نرم افزاری موجود در کشور در زمینه مخابرات باید به این حوزه امیدوار بود. با وجود تعداد بالای فارغ التحصیلان رشته‌های فنی و مهندسی، سرمایه انسانی و علمی کافی برای موفقیت استارتاپ‌های فناورانه در کشور وجود دارد. همچنین ایران به عنوان تولید کننده انواع کابل و مفتول، توانایی ارتقای شبکه‌های سیمی را دارد.

فناوری‌های مخابراتی با ارتقای شبکه‌های 5G، بهره گیری از هوش مصنوعی و نوآوری‌های ارتباطات و اتصالات شبکه، مخابرات را متحول خواهد کرد. با وجود سرمایه‌های علمی و جوانان با انگیزه در کشور می‌توان در هر یک از 10 حوزه فناوری‌های روز دنیا وارد شد. وجود جمعیت هشتاد میلیونی با اکثریت جوان، یک بازار عالی برای استارتاپ‌هاست. جمعیتی که به استفاده از خدمات مخابراتی نیاز دارد و برای دستیابی به آن هزینه می کند.

کارآفرینان حوزه فناوری‌های مخابراتی در ۳۰ سال گذشته فعال بوده‌اند و شرکت‌های بزرگ مخابراتی را در شبکه‌های با سیم و بدون سیم پدید آورده‌اند. منتورها و مشاوران‌ زیادی در همین سازمان‌ها و شرکت‌های خصوصی فعالیت کرده، تجربه کاری و آمادگی ارائه خدمات مشاوره‌ای را دارند. همچنین انکوباتورهای پشتیبان و شتاب دهنده‌های بخش خصوصی در حوزه مخابرات به خوبی از استارتاپ‌های کارآمد حمایت می‌کنند. دانشگاه‌ها و سازمان‌های تحقیقاتی نیز به دلیل نیاز به خدمات و فناوری‌های مخابراتی از استارتاپ های این حوزه پشتیبانی می‌کنند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *